KIA Picanto: Wielen verwisselen - Lekke band (met reservewiel indien van toepassing) - Wat te doen in een noodgeval - KIA Picanto - InstructieboekjeKIA Picanto: Wielen verwisselen

Wielen verwisselen

1. Plaats de auto op een stevige en vlakke ondergrond en trek de parkeerrem stevig aan.

2. Zet de versnellingspook in de achteruitversnelling R (handgeschakelde transmissie) of zet de selectiehendel in stand P (parkeren) (automatische transmissie).

3. Schakel de alarmknipperlichten in.

Wielen verwisselen

4. Neem de wielmoersleutel, de krik, de krikslinger en het reservewiel uit de auto.

5. Plaats wielblokken voor en achter het wiel dat zich diagonaal tegenover het te verwisselen wiel bevindt.

WAARSCHUWING Een wiel wisselen
  • Trek de parkeerrem altijd volledig aan en blokkeer het wiel dat zich diagonaal tegenover het te wisselen wiel bevindt om te voorkomen dat de auto tijdens het wisselen van een wiel beweegt.
  • Geadviseerd wordt om blokken voor en achter de wielen te plaatsen en iedereen de auto te laten verlaten voordat deze wordt opgekrikt.

Wielen verwisselen

6. Draai de wielmoeren linksom één slag los. Verwijder deze nog niet voordat het wiel los van de grond is.

Wielen verwisselen

7. Plaats de krik onder het steunpunt voor (1) of achter (2) dat zich het dichtst bij het te verwisselen wiel bevindt. Plaats de krik op de aangegeven plaats onder de dorpel. De krikpunten zijn extra verstevigd en zijn herkenbaar aan de uitsparingen in de dorpelrand.

WAARSCHUWING Krikpunt

Gebruik altijd de bij de auto aanwezige krik en de juiste krikpunten. Gebruik nooit andere delen van de carrosserie om de auto op te krikken.

Dit om de kans op letsel te beperken.

Wielen verwisselen

8. Steek de krikslinger in de krik en draai de slinger rechtsom totdat het wiel net van de grond loskomt.

Deze afstand bedraagt ongeveer 30 mm. Controleer voordat u de wielmoeren verwijdert of de auto stabiel staat en er geen kans bestaat dat de auto van de krik glijdt of beweegt.

9. Draai de wielmoeren verder los en verwijder ze. Schuif het wiel van de wielbouten af en leg het wiel plat neer, zodat het niet kan wegrollen.

Pak het reservewiel op, breng de gaten voor de wielbouten in lijn met de wielbouten en schuif het wiel op de wielbouten.

Houd het wiel iets scheef en breng eerst het bovenste gat in lijn met de bovenste wielbout als het niet lukt het wiel in één keer op alle wielbouten tegelijk te schuiven. Beweeg vervolgens het wiel iets heen en weer zodat het op de overige wielbouten geschoven kan worden.

WAARSCHUWING Velgen kunnen scherpe randen hebben.

Ga er voorzichtig mee om, om te voorkomen dat u zich bezeert.

Controleer voordat u het wiel plaatst er niets (modder, teer, grind, enz.) op de wielnaaf of de velg aanwezig is waardoor het wiel niet goed tegen de wielnaaf aan kan liggen.

Verwijder eventuele verontreinigingen.

Als het wiel niet goed tegen de wielnaaf aanligt, zouden de wielmoeren los kunnen lopen, waardoor u het wiel zou kunnen verliezen. Als u een wiel verliest, kunt u de controle over de auto kwijtraken. Dit kan ernstig of dodelijk letsel veroorzaken.

10. Druk het wiel tegen de wielnaaf aan, plaats de wielmoeren op de wielbouten en draai ze handvast.

Beweeg het wiel heen en weer om te controleren of het wiel goed aanligt en draai de wielmoeren zo ver mogelijk met de hand aan.

11. Laat de auto zakken door de krikslinger linksom te draaien.

Wielen verwisselen

Plaats de wielmoersleutel vervolgens zoals in de afbeelding is aangegeven en draai de wielmoeren vast. Zorg ervoor dat de moer helemaal in de dop valt. Ga niet op de hendel staan en gebruik ook geen pijp om de hendel te verlengen.

Draai de moeren om en om vast tot alle moeren vastgedraaid zijn. Controleer vervolgens elke moer nogmaals op vastzitten. Laat het systeem na het vervangen van de wielen nakijken door een professionele werkplaats. Kia raadt aan om een officiële Kia-dealer/servicepartner te bezoeken.

Aanhaalmoment wielmoeren: Stalen velg en lichtmetalen velg: 11~13 kgf m Verwijder het ventieldopje en controleer de bandenspanning als u de beschikking heeft over een bandenspanningsmeter.

Rijd langzaam naar het dichtstbijzijnde tankstation en breng de band op de juiste spanning als de bandenspanning te laag is. Laat wat lucht uit de band lopen als de bandenspanning te hoog is.

Plaats na het controleren van de bandenspanning of het op spanning brengen altijd het ventieldopje terug. Als u het ventieldopje niet terugplaatst, kan er lekkage ontstaan. Koop zo snel mogelijk een nieuw ventieldopje en plaats dit als u een dopje verloren bent.

Berg het wiel met de lekke band op de juiste plaats op en berg ook de krik en het gereedschap op hun oorspronkelijke plaats op.

LET OP De tapeinden en de wielmoeren van uw auto zijn voorzien van metrische draad. Zorg er bij het verwisselen van een wiel voor dat dezelfde moeren gebruikt worden voor het plaatsen, of, wanneer de moeren vervangen worden, moeren met dezelfde metrische draad en dezelfde afschuining gebruikt worden. Bij het plaatsen van een niet metrische moer op een tapeind met metrische schroefdraad of omgekeerd, wordt het wiel niet op de juiste manier aan de naaf bevestigd en raakt het tapeind beschadigd, waardoor deze vervangen moet worden.

Houd er rekening mee dat de meeste wielmoeren geen metrisch schroefdraad hebben. Controleer goed het type schroefdraad voordat u nietoriginele wielmoeren of wielen gaat plaatsen.

Raadpleeg bij twijfel een professionele werkplaats. Kia raadt aan om een officiële Kia-dealer/servicepartner te raadplegen.

 

WAARSCHUWING Tapeinden

Wanneer de tapeinden beschadigd zijn, kunnen ze het wiel niet meer goed op zijn plaats houden. Hierdoor kan het wiel losraken en een ongeval veroorzaken, waardoor ernstig letsel kan ontstaan.

Berg de krik, de krikslinger, de wielmoersleutel en het gereedschapsetui zorgvuldig op om te voorkomen dat ze tijdens het rijden gaan rammelen.

WAARSCHUWING Onjuiste bandenspanning reservewiel

Controleer na het plaatsen van het reservewiel zo spoedig mogelijk de bandenspanning. Breng de band indien nodig op de voorgeschreven spanning. Zie "Banden en wielen"

Belangrijk - gebruik van het compacte reservewiel (indien van toepassing)

Uw auto is uitgerust met een compact reservewiel. Dit compacte reservewiel neemt minder ruimte in beslag dan een reservewiel van normale afmetingen.

Deze band is smaller dan een conventionele band en is uitsluitend bedoeld voor tijdelijk gebruik.

LET OP
  • Als het compacte reservewiel onder de auto gemonteerd is, moet u extra voorzichtig rijden. Het compacte reservewiel moet zo snel mogelijk weer worden vervangen door een normale band en wiel.
  • Afgeraden wordt de auto te gebruiken als er meer dan één compact reservewiel gemonteerd is.

 

WAARSCHUWING Het reservewiel is alleen bestemd voor noodgevallen. Rijd met het compacte reservewiel niet harder dan 80 km/h. De originele band dient zo spoedig mogelijk gerepareerd of vervangen te worden om het defect raken van het reservewiel en daaruit voortvloeiende (dodelijke) ongelukken te voorkomen.

De juiste bandenspanning van het compacte reservewiel is 420 kPa.

OPMERKING Controleer de bandenspanning nadat het reservewiel is gemonteerd.

Breng de band indien nodig op de voorgeschreven spanning.

Neem bij het gebruik van het compacte reservewiel de volgende voorzorgsmaatregelen in acht:

Zie ook:

KIA Picanto. Veiligheidsgordels
WAARSCHUWING Voor een optimale bescherming moeten de veiligheidsgordels tijdens het rijden altijd worden gedragen. De veiligheidsgordels zijn het meest effectief als de rugleuningen ...

Toyota Aygo. Verwijderen van de oproepgeschiedenis
Selecteer "Delete Call History" (oproepgeschiedenis verwijderen) met de knop MENU. Verwijderen van de geschiedenis van uitgaande gesprekken Selecteer "Outgoing Calls" (uitgaande gesprekken) ...

Ford Ka+. Veiligheidsmaatregelen
WAARSCHUWING Tank de brandstoftank niet te vol. De druk in een overvolle tank kan lekkage veroorzaken en leiden tot het naar buiten spuiten van brandstof en brand.Autobrandstof kan bij misb ...

Modellen: