KIA Picanto: Standen selectiehendel - Bediening automatische transmissie - Automatische transmissie (indien van toepassing) - Met uw auto rijden - KIA Picanto - InstructieboekjeKIA Picanto: Standen selectiehendel

De schakelstandindicator in het instrumentenpaneel geeft, als het contact in stand ON (aan) staat, aan in welke stand de selectiehendel staat.

P (parkeren)

Zorg ervoor dat de auto volledig tot stilstand is gekomen voordat stand P (parkeren) wordt ingeschakeld. In deze stand zijn de transmissie en de aangedreven wielen geblokkeerd.

WAARSCHUWING
 • Wanneer stand P (parkeren) tijdens het rijden wordt ingeschakeld, blokkeren de aangedreven wielen en raakt u de controle over de auto kwijt.
 • Gebruik stand P (parkeren) niet in plaats van de parkeerrem. Zorg er altijd voor dat de selectiehendel in stand P (parkeren) staat en dat de parkeerrem is geactiveerd.
 • Laat een kind nooit zonder toezicht achter in de auto.

 

LET OP De transmissie kan beschadigd raken wanneer u stand P (parkeren) tijdens het rijden inschakelt.

P (achteruit)

Gebruik deze stand om de auto achteruit te rijden.

LET OP Laat de auto helemaal tot stilstand komen voordat u de selectiehendel in of uit de stand R (achteruit) zet. Anders zou de transmissie kunnen beschadigen, behalve onder de omstandigheden uitgelegd onder "Auto lostrekken door heen en weer te schommelen"

N (neutraal)

De wielen en de transmissie zijn niet ingeschakeld.

De auto zal zelfs op de kleinste helling wegrollen tenzij de parkeerrem wordt aangetrokken of het rempedaal wordt ingetrapt.

WAARSCHUWING Rijd niet met de selectiehendel in stand N (neutraal). U kunt niet afremmen op de motor en het kan leiden tot en ongeluk.

- Parkeren in stand N (neutraal)

Volg de onderstaande stappen als u parkeert en wilt dat de auto zal bewegen wanneer u hem duwt.

1. Na het parkeren van uw auto trapt u het rempedaal in en zet u de selectiehendel in stand [P] (parkeren) met het contact in stand [ON] of terwijl de motor draait.

2. Ontgrendel de parkeerrem als deze is geactiveerd.

3. Houd het rempedaal ingetrapt en zet het contact in stand [OFF].

- Bij auto's die zijn uitgerust met een Smart Key kan het contact alleen in stand [OFF] worden gezet wanneer de selectiehendel in stand [P] (parkeren) staat.

4. Zet de selectiehendel in stand [N] (neutraal) terwijl u het rempedaal intrapt De auto zal dan bewegen als er van buitenaf op geduwd wordt.

LET OP
 • Als u de auto niet in de neutrale stand parkeert, moet u deze voor de veiligheid altijd parkeren in stand [P] (parkeren) en de parkeerrem inschakelen.
 • Contoleer voordat u in stand [N] (neutraal) parkeert eerst dat de parkeerplek vlak is. Parkeer niet in stand [N] (neutraal) op hellingen of aflopend terrein.

  Als de auto in stand [N] (neutraal) wordt geparkeerd en achtergelaten, kan deze bewegen en ernstig letsel en verwondingen veroorzaken.

D (rijden)

Dit is de normale stand voor het rijden in voorwaartse richting. De transmissie schakelt automatisch tussen de vier versnellingen vooruit voor een zo laag mogelijk brandstofverbruik bij optimale prestaties.

Druk voor extra vermogen tijdens inhaalmanoeuvres of het beklimmen van een steile helling het gaspedaal volledig in (meer dan 80%) totdat de kickdown (indien van toepassing) in werking treedt met een klikkend geluid. Hierdoor zal de automatische transmissie automatisch een lagere versnelling kiezen.

OPMERKING Zorg ervoor dat de auto volledig tot stilstand is gekomen voordat stand D (rijden) wordt ingeschakeld.

3 (Derde versnelling) Voor het trekken van een aanhanger op hellingen of het afremmen op de motor bij het afrijden van hellingen.

"3" schakelt automatisch tussen de 1e, 2e en 3e versnelling. Dit betekent dat er niet naar de 4e versnelling opgeschakeld kan worden. Er wordt echter naar de 4e versnelling opgeschakeld wanneer de auto een bepaalde snelheid overschrijdt om te voorkomen dat de motor een te hoog toerental draait. Zet de selectiehendel handmatig in stand D om terug te keren naar normale rijomstandigheden.

2 (Tweede versnelling) Voor het rijden op gladde wegen, het oprijden van hellingen of het afremmen op de motor bij het afrijden van hellingen.

"2" schakelt automatisch tussen de eerste en tweede versnelling.

Dit betekent dat er niet naar de 3e versnelling opgeschakeld kan worden. Er wordt echter naar de 3e versnelling opgeschakeld wanneer de auto een bepaalde snelheid overschrijdt om te voorkomen dat de motor een te hoog toerental draait. Zet de selectiehendel handmatig in stand D om terug te keren naar normale rijomstandigheden.

1 (Eerste versnelling) Voor het oprijden van zeer steile hellingen of het afremmen op de motor bij het afrijden van steile hellingen. Wanneer wordt teruggeschakeld naar 1, blijft de transmissie tijdelijk in de tweede versnelling totdat de auto genoeg vaart heeft geminderd om de laagste versnelling in te schakelen. Rijd niet harder dan 50 km/h in de laagste versnelling.

1 schakelt alleen naar de 1e versnelling.

Er wordt echter naar de 2e versnelling opgeschakeld wanneer de auto een bepaalde snelheid overschrijdt en, naarmate de snelheid toeneemt, wordt opgeschakeld naar de 3e versnelling om te voorkomen dat de motor een te hoog toerental draait.

OPMERKING

LET OP
 • Schakel alleen naar stand R en P wanneer de auto volledig tot stilstand is gekomen.
 • Geef geen gas wanneer stand R of één van de vooruitversnellingen is ingeschakeld en het rempedaal ingetrapt is.
 • Trap altijd het rempedaal in wanneer van stand P of N naar stand R, D, 3, 2 of 1 wordt geschakeld.
 • Controleer het peil van de automatische- transmissievloeistof regelmatig en vul indien nodig vloeistof bij.

  Zie het onderhoudsschema voor de juiste vloeistof.

Zie ook:

Mercedes-Benz A-Klasse. Algemene aanwijzingen
Aanwijzing  Het gedeelte vóór het display niet gebruiken om voorwerpen neer te leggen. Voorwerpen die hier worden neergelegd kunnen het display beschadi ...

Hyundai i10. MENU: My Music (indien van toepassing)
Druk in de My Music-modus op toets [MENU] om de functie Repeat, Random, Information, Delete, Delete All of Delete Selection in te schakelen. Herhalen: [1] Toets Herhaalt het muziekstuk dat op ...

Citroen C1. Indeling interieur
Zonneklep Dashboardkastje. Audiosysteem, Touch Drive Interface of opbergvak. 12V-aansluiting (max. 120 W). Overschrijd het maximale vermogen niet om uw apparatuur niet te bescha ...

Modellen: