KIA Picanto: Handgeschakelde transmissie bedienen - Handgeschakelde transmissie  (indien van toepassing) - Met uw auto rijden - KIA Picanto - InstructieboekjeKIA Picanto: Handgeschakelde transmissie bedienen

Handgeschakelde transmissie bedienen

De handgeschakelde transmissie heeft 5 vooruitversnellingen.

Het schakelpatroon is aangebracht in de pookknop. Alle vooruitversnellingen zijn volledig gesynchroniseerd zodat het schakelen naar een hogere of lagere versnelling soepel verloopt.

Trap het koppelingspedaal tijdens het schakelen geheel in en laat het langzaam opkomen.

Wanneer uw auto is uitgerust met een startknop, kunt u de motor niet starten zonder het koppelingspedaal in te trappen (indien van toepassing).

Voordat de achteruitversnelling kan worden ingeschakeld, moet de selectiehendel eerst in de vrijstand worden gezet.

Zorg ervoor dat de auto volledig tot stilstand is gekomen voordat u de achteruit (R) inschakelt.

Laat de motor nooit met een toerental draaien dat in het rode gebied van de toerenteller ligt.

LET OP
 • Bij het terugschakelen van de vijfde naar de vierde versnelling moet erop worden gelet dat de versnellingspook niet zo ver opzij wordt gedrukt dat per ongeluk de tweede versnelling wordt ingeschakeld.

  Hierdoor zou het motortoerental zo hoog kunnen oplopen dat de naald van de toerenteller in het rode gebied terecht zou kunnen komen.

  Dergelijke hoge toerentallen van de motor en de transmissie kunnen schade aan de motor veroorzaken.

 • Schakel niet meer dan 2 versnellingen tegelijk terug en schakel niet terug als de motor met een hoog toerental draait (5.000 omw/min of meer). Terugschakelen onder dergelijke omstandigheden kan schade aan de motor, de koppeling en de transmissie veroorzaken.
LET OP
 • Om vroegtijdige slijtage en beschadiging van de koppeling te voorkomen, mag u uw voet tijdens het rijden niet op het koppelingspedaal laten rusten. Gebruik de koppeling ook niet om de auto stil te laten staan op een helling (bijvoorbeeld bij een verkeerslicht).
 • Laat tijdens het rijden uw hand niet op de versnellingspook rusten omdat hierdoor voortijdige slijtage aan de schakelvorken in de transmissie op kan treden.
 • Rijd, om mogelijke schade aan het koppelingssysteem te voorkomen, niet weg in de 2e (tweede) versnelling, tenzij u wegrijdt vanuit stilstand op een gladde weg.

 

WAARSCHUWING
 • Trek altijd de parkeerrem stevig aan en zet de motor af voordat u de auto verlaat. Zet de transmissie vervolgens in de 1e versnelling als de auto op een vlakke ondergrond of opwaartse helling staat, of schakel de achteruitversnelling (R) in als de auto op een neerwaartse helling staat. Als u deze voorzorgsmaatregelen niet opvolgt, kan de auto onverwacht en abrupt in beweging komen.
 • Rem op een glad wegdek niet snel af op de motor (schakelen vanuit een hoge naar een lage versnelling).

  Anders kan de auto in een slip raken en een ongeval veroorzaken.

Zie ook:

KIA Picanto. Laadruimte vergroten (indien van toepassing)
Als u de laadruimte wilt vergroten: Pak de handgreep aan de bovenzijde van het deksel vast en zet het deksel open Klap de achterzijde van het bagagepaneel naar voren Trek het sch ...

Mercedes-Benz A-Klasse. Toegestaan aanhangwagengewicht, ongeremd
Het rijden met een aanhangwagen is niet bij alle modellen mogelijk. Meer informatie .   Model Handgeschakelde versnelli ...

Hyundai i10. Deurvergrendelingssysteem met snelheidssensor (indien van toepassing)
Alle deuren zullen automatisch worden vergrendeld als de wagen sneller rijdt dan 15 km/uur. En alle deuren zullen automatisch worden ontgrendeld als u de motor uitschakelt, of als u de contactsleu ...

Modellen: