KIA Picanto: Antiblokkeersysteem (ABS) (indien van toepassing) - Remsysteem - Met uw auto rijden - KIA Picanto - InstructieboekjeKIA Picanto: Antiblokkeersysteem (ABS) (indien van toepassing)

KIA Picanto / KIA Picanto - Instructieboekje / Met uw auto rijden / Remsysteem / Antiblokkeersysteem (ABS) (indien van toepassing)

WAARSCHUWING ABS (of ESC) kan geen ongelukken voorkomen die het gevolg zijn van gevaarlijk rijgedrag. Hoewel u de auto bij een noodstop beter onder controle kunt houden, moet u toch voldoende afstand tot uw voorligger te bewaren. U moet uw rijsnelheid altijd aan de omstandigheden aanpassen en zo nodig uw snelheid verlagen.

De remweg van auto's met ABS (of ESC) kan in de volgende situaties langer zijn dan van auto's zonder een dergelijk systeem.

Rijd in dergelijke situaties met een lagere snelheid:

 • Op slechte wegen, wegen met steenslag of wegen die met sneeuw bedekt zijn.
 • Als er sneeuwkettingen gemonteerd zijn.
 • Op wegen met kuilen of met hoogteverschillen.

Probeer de werking van het ABS (of ESC) van uw auto niet uit bij hoge snelheden of tijdens het nemen van een bocht. Hiermee kunt u zichzelf en anderen in gevaar brengen.

Het ABS registreert continu de snelheid van de wielen. Zodra de wielen dreigen te blokkeren, regelt het antiblokkeersysteem herhaaldelijk de hydraulische remdruk op de wielen.

In een situatie waarin u remt en de wielen dreigen te blokkeren is een tikkend geluid hoorbaar in het remsysteem en kan het rempedaal gaan trillen.

Dit is normaal. Het betekent dat het ABS in werking is getreden.

Om in een noodsituatie het maximale rendement uit het ABS te halen, moet u niet proberen zelf de remdruk te regelen en 'pompend' te gaan remmen. Trap het rempedaal zo hard mogelijk in en laat het ABS verder het werk doen.

OPMERKING Na het starten van de motor en het wegrijden kan er in de motorruimte een klikkend geluid hoorbaar zijn. Dat is normaal en geeft aan dat het ABS op de juiste manier werkt.

Antiblokkeersysteem (ABS) (indien van toepassing)

LET OP
 • Wanneer het waarschuwingslampje ABS brandt en blijft branden, is er mogelijk een probleem met het ABS. In dat geval werken de remmen echter wel normaal.
 • Het waarschuwingslampje ABS gaat, nadat het contact om stand ON is gezet, gedurende ongeveer 3 seconden branden. Het ABS voert dan een zelfdiagnose uit en het lampje gaat uit wanneer alles in orde is. Wanneer het lampje blijft branden, is er mogelijk een probleem met het ABS. Laat het systeem in dat geval nakijken door een professionele werkplaats. Kia raadt aan om een officiële Kiadealer/ servicepartner te bezoeken.

 

LET OP
 • Als u op een weg rijdt waar erg weinig grip is, bijvoorbeeld bij vorst, en u voortdurend de remmen gebruikt, is het ABS voortdurend in werking en kan het waarschuwingslampje ABS gaan branden.

  Zet de auto stil op een veilige plaats en zet de motor uit.

 • Start de motor opnieuw. Als het waarschuwingslampje ABS uit gaat, is het ABS in orde. Anders is er mogelijk een storing in het ABS.

  Laat het systeem in dat geval nakijken door een professionele werkplaats. Kia raadt aan om een officiële Kia-dealer/servicepartner te bezoeken.

OPMERKING Als u de auto met een hulpaccu moet starten doordat de accu is leeggeraakt, draait de motor mogelijk niet soepel rond en kan bovendien het waarschuwingslampje ABS gaan branden. Dit wordt veroorzaakt door de lage accuspanning. Het betekent niet dat er een storing in het ABS is.

Zie ook:

Citroen C1. Zekeringen vervangen
De zekeringkasten bevinden zich onder het dashboard in het interieur en naast de accu in de motorruimte.  Toegang tot het gereedschap De tang voor het verwijderen is aan de voorzijde ...

Hyundai i10. Controlelamp mistlampen voor (indien van toepassing)
Deze lamp gaat branden als de mistlampen voor worden ingeschakeld. Controlelamp mistlampen achter (indien van toepassing) Deze lamp gaat branden als het mistachterlicht wordt ingeschakeld. ...

Mercedes-Benz A-Klasse. Zonnekleppen
Overzicht   Spiegelverlichting Houder Bevestigingsklem, bijvoorbeeld voor parkeerkaart ...

Modellen: