Fiat 500: Aanvullend veiligheidssyste em (SRS) - airbags - Veiligheid - Fiat 500 - InstructieboekjeFiat 500: Aanvullend veiligheidssyste em (SRS) - airbags

Fiat 500 / Fiat 500 - Instructieboekje / Veiligheid / Aanvullend veiligheidssyste em (SRS) - airbags

Het voertuig kan uitgerust zijn met:

FRONTAIRBAGS

De frontairbags voor bestuurder/ passagier en de knieairbag voor de bestuurder (voor bepaalde versies/markten) beschermen de inzittenden op de voorstoelen in het geval van middelzware/zware frontale botsingen, door de airbag tussen de inzittende en het stuurwiel of het dashboard op te blazen.

Als de airbags niet worden opgeblazen bij andere soorten botsingen (botsingen opzij, achterop, over de kop slaan enz.), wijst dit niet op een storing van het systeem.

In geval van een frontale botsing wordt de airbag opgeblazen door een elektronische regeleenheid.

Het kussen blaast onmiddellijk op tussen de inzittende voorin en het stuurwiel of het dashboard, waardoor het lichaam van de inzittende wordt opgevangen en de kans op verwondingen wordt beperkt.

Na het opblazen loopt de airbag ook direct weer leeg.

De frontairbags zijn geen vervanging voor de veiligheidsgordels, maar een aanvulling. Draag dus altijd veiligheidsgordels, zoals trouwens bij de wet voorgeschreven is in alle Europese landen en de meeste landen daarbuiten.

Bij een botsing kunnen degenen die geen veiligheidsgordel dragen, in contact komen met een airbag die nog niet volledig opgeblazen is. Onder deze omstandigheden wordt de inzittende minder door de airbag beschermd.

De frontairbags (bestuurder, passagier, knieairbag voor bestuurder) zijn ontworpen en afgesteld om inzittenden voorin met omgelegde veiligheidsgordels zo goed mogelijk te beschermen.

Wanneer de airbags volledig opgeblazen zijn, nemen ze bijna alle ruimte in beslag tussen het stuurwiel en de bestuurder, tussen de onderste bescherming van de stuurkolom en de knieƫn van de bestuurder en tussen het dashboard en de voorpassagier.

Bij lichte frontale botsingen (waarbij de bescherming van de omgelegde gordel volstaat) worden de airbags niet opgeblazen.

De veiligheidsgordels moeten dus altijd gedragen worden. Bij frontale botsingen zorgen de veiligheidsgordels ervoor dat de inzittenden in de juiste stand worden gehouden.

Frontairbag aan bestuurderszijde (A-fig. 79)

Deze bestaat uit een onmiddellijk opblaasbaar kussen dat in een speciale ruimte in het midden van het stuurwiel is geplaatst.

FRONTAIRBAGS

Frontairbag aan passagierszijde (B-fig. 80)

Deze bestaat uit een onmiddellijk opblaasbaar kussen dat in een speciale ruimte in het dashboard is opgeborgen: deze airbag heeft een groter volume dan de bestuurdersairbag.

FRONTAIRBAGS

Frontairbag passagier en kinderzitjes

Plaats NOOIT een kinderzitje tegen de rijrichting in op de voorstoel met een actieve passagiersairbag. Als bij een botsing de airbag wordt opgeblazen, kan dit leiden tot dodelijk letsel van het kind.

Neem ALTIJD de aanwijzingen vermeld op het label op de zonneklep aan passagierszijde (fig. 81) in acht.

FRONTAIRBAGS

Frontairbag passagierszijde en kinderzitjes: BELANGRIJK

Knieairbag oor bestuurder (voor bepaalde versies/markten) (C-fig. 82)

Deze bestaat uit een onmiddellijk opblaasbaar kussen dat in een speciale ruimte onder de onderste afschermkap van de stuurkolom is geplaatst, op kniehoogte: deze airbag biedt extra bescherming bij een frontale botsing.

FRONTAIRBAGS

Uitschakeling van de airbags aan passagierszijde: frontairbag en zijairbag (voor bepaalde versies/markten)

Als een kind in een kinderzitje dat achterstevoren op de voorstoel is geplaatst vervoerd moet worden, schakel dan de frontairbag en de zijairbag aan passagierszijde uit (voor bepaalde markten/versies).

Het lampje in het midden van het dashboard blijft continu branden tot de front- en zijairbag aan passagierszijde weer worden ingeschakeld (voor bepaalde versies/markten).

Voor het handmatig uitschakelen van de passagiersairbags (front- en zijairbags, voor bepaalde versies/markten) wordt verwezen naar de paragraaf "Multifunctioneel display" in het hoofdstuk "Kennismaking met de auto".

ZIJ-AIRBAGS

(Zijairbags - Hoofdairbags)

Om de bescherming van de inzittenden in geval van een flankbotsing te vergroten, is de auto uitgerust met in de stoel gemonteerde zijairbags (voor bepaalde versies/markten) en hoofdairbag (voor bepaalde versies/markten).

Zijairbags beschermen de inzittenden bij middelzware/zware zijdelingse aanrijdingen, door de airbag tussen de inzittende en de interieurdelen van de zijdelingse structuur van het voertuig op te blazen.

Als de zijairbags niet worden opgeblazen bij andere soorten ongevallen (botsingen opzij, achterop, over de kop slaan enz.), betekent dit niet dat het systeem slecht functioneert.

Zijairbag (voor bepaalde versies/markten)

Deze bestaan uit twee onmiddellijk opblaasbare kussens die zich in de rugleuning van de voorstoelen bevinden, fig. 83, en die het bekken, de borst en schouders van de inzittenden bij middelzware zijdelingse botsingen beschermen.

ZIJ-AIRBAGS

Hoofdairbag (voor bepaalde versies/markten)

Dit bestaat uit twee "gordijn"-tassen achter de zijbekleding van het plafond fig. 84 en afgedekt door bekleding.

Dankzij grote oppervlak dat zij in opgeblazen toestand beslaan, kunnen zij het hoofd van de passagiers voorin en achterin te beschermen bij flankbotsingen.

ZIJ-AIRBAGS

Belangrijke opmerkingen

Het systeem biedt de beste bescherming bij een zijdelingse botsing als de passagier correct op zijn stoel zit, zodat de hoofdairbag zo goed mogelijk opgeblazen kan worden.

De frontairbags en/of zijairbags kunnen geactiveerd worden bij krachtige stoten aan de onderzijde van de carrosserie (bijv. heftige botsing tegen drempels of stoepranden, grote gaten of verzakkingen in het wegdek etc.).

Als de airbag geactiveerd wordt, ontsnapt een kleine hoeveelheid poeder.

Dit poeder is niet schadelijk en duidt niet op het begin van een brand. Verder kan het oppervlak van de opgeblazen airbag en het interieur van het voertuig zijn bedekt met een fijn poederlaagje: dit poeder kan irriterend zijn voor ogen en huid. Na aanraking onmiddellijk wassen met water en neutrale zeep.

Als een of meerdere veiligheidsvoorzieningen zijn geactiveerd ten gevolge van een ongeval, neem dan contact op met het Fiat Servicenetwerk om deze veiligheidsvoorzieningen te laten vervangen en om de werking van het systeem te laten controleren.

De controle, reparatie en vervanging van airbags mag uitsluitend door een Fiat Servicenetwerk worden uitgevoerd.

Als de auto wordt gesloopt, moet het airbagsysteem onbruikbaar worden gemaakt door het Fiat Servicenetwerk.

Gordelspanners, frontairbags en zijairbags worden op verschillende manieren geactiveerd, afhankelijk van het type botsing. Als een of meerdere van deze voorzieningen niet in werking treden, dan duidt dat niet op een storing in het systeem.

Zie ook:

KIA Picanto. Stuurwielverwarming (indien van toepassing)
Wanneer het contact in de stand ON staat, kunt u door het indrukken van de toets de stuurwielverwarming inschakelen. Het controlelampje in de toets gaat branden. Druk nogmaals op de toets ...

Mercedes-Benz A-Klasse. Lak reinigen
Aanwijzing  Op gespoten oppervlakken geen: stickers folie magneetplaatjes of iets dergelijks bevestigen. Ande ...

KIA Picanto. Servicemodus
Onderhoud over In deze modus wordt berekend en aangegeven wanneer uw auto weer aan periodiek onderhoud toe is (in kilometers of in dagen). Als het resterend aantal kilometers of dagen 1.500 km ...

Modellen: