KIA Picanto: Zekeringen - Onderhoud - KIA Picanto - InstructieboekjeKIA Picanto: Zekeringen

Zekeringen

Links : Normaal

Rechts: Doorgebrand

Het elektrisch systeem van een auto is tegen overbelasting beveiligd door middel van zekeringen.

Deze auto heeft 2 (of 3) zekeringkasten, één in het zijpaneel aan bestuurderszijde en de andere in de motorruimte vlak bij de accu.

Controleer de zekering van het desbetreffende circuit wanneer een bepaalde verlichting, accessoire of bedieningsorgaan niet werkt. Als een zekering is doorgebrand, is het element in de zekering gesmolten.

Controleer allereerst de zekeringkast aan bestuurderszijde wanneer het elektrisch systeem niet werkt.

Zet voor het vervangen van een doorgebrande zekering het contact UIT en neem de minkabel van de accu los.

Vervang een zekering altijd door een zekering met dezelfde stroomsterkte.

Als de vervangende zekering ook doorbrandt, duidt dit op een elektrische storing.

Probeer het betreffende systeem niet te gebruiken en neem onmiddellijk contact op met een professionele werkplaats. Kia raadt aan om een officiële Kia-dealer/servicepartner te raadplegen.

Er worden drie typen zekeringen gebruikt: een plat type voor lagere stroomsterkte, een cartridge-type en een multizekering voor hogere stroomsterktes.

WAARSCHUWING Zekeringen vervangen
 • Vervang een zekering alleen door een zekering met dezelfde stroomsterkte.
 • Een zekering met een hogere capaciteit kan schade en mogelijk brand veroorzaken.
 • Vervang een zekering nooit door ijzerdraad of aluminiumfolie, ook niet als noodreparatie. Anders kan de bedrading ernstig beschadigd raken en kan er brand ontstaan.
 • Wijzig de elektrische bedrading van de auto niet of voeg geen extra bedrading toe naar eigen goeddunken.

 

LET OP Verwijder een zekering niet met een schroevendraaier of een ander metalen voorwerp omdat hierdoor kortsluiting kan ontstaan, waardoor het elektrisch systeem beschadigd kan raken.

 

OPMERKING
 • Zet bij het vervangen van een zekering het contact in stand "OFF", schakel alle elektrische apparaten uit en verwijder de minuspool van de accu.
 • Het daadwerkelijke label in de zekering-/ relaiskast kan afwijken.

 

LET OP
 • Wanneer u een doorgebrande zekering of relais door een nieuw exemplaar vervangt, zorg er dan voor dat de nieuwe zekering of het nieuwe relais goed in de houder past. Wanneer de zekering of het relais niet goed vastzit, kunnen de bedrading en de elektrische systemen van de auto beschadigd raken en mogelijk brand veroorzaken.
 • Verwijder geen zekeringen, relais of aansluitingen die zijn vastgezet met bouten of moeren. De zekeringen, relais of aansluitingen zijn mogelijk niet goed vastgezet, wat brand kan veroorzaken. Als zekeringen, relais of aansluitingen die zijn vastgezet met bouten of moeren zijn doorgebrand, moet u een professionele werkplaats raadplegen.

  Kia raadt aan om een officiële Kia-dealer/servicepartner te raadplegen.

 • Plaats uitsluitend zekeringen of relais in de aansluitingen van de zekering/relais. Anders kunnen er problemen met de aansluiting of storingen aan het systeem ontstaan.
 • Steek geen schroevendraaiers of draden in een aansluiting die oorspronkelijk alleen voor zekeringen en relais is bedoeld. Het elektrische systeem en de bedrading in de auto kunnen door een slecht contact beschadigd raken of doorbranden.
 • Als u de draad aan het achterlicht rechtstreeks verbindt of de gloeilamp vervangt die boven het voorgeschreven vermogen zit voor het installeren van aanhangers, enz, dan kan het binnenste verbindingsblok verbranden.

 

LET OP Controleer visueel of de accukap goed gesloten is. Indien de accukap niet goed gesloten is, kunnen de elektrische delen schade oplopen door het binnendringen van vocht in het systeem.

OPMERKING Wanneer u nieuwe apparatuur inbouwt, kan de bedrading niet overal langslopen

Als u de bedrading willekeurig aanlegt, kan dit gevaar opleveren door storingen en schade aan de prestaties van het voertuig.

Als u de bedrading willekeurig laat lopen, met name bij het inbouwen van AVN of een inbraakalarmsysteem, motorbediening op afstand, autotelefoon of -radio, kan er schade aan de auto of brand ontstaan.

OPMERKING Verbouwen verboden

Probeer het voertuig op geen enkele manier te verbouwen. Dat is illegaal en kan de prestaties, levensduur en veiligheid van het voertuig aantasten.

De garantie geldt ook niet voor problemen die veroorzaakt worden door verbouwen.

Wees u bewust van gevaren die horen bij het verbouwen van het voertuig met niet-erkende elektrische apparaten (lamp, zwarte doos, elektrische apparatuur, diagnoseapparaat, communicatiesysteem, enz).

Dit kan leiden tot een storing in het voertuig, schade aan de bedrading, ontlading van de accu, schade aan stekkers of brand.

OPMERKING Voorzorgsmaatregelen voor het tinten van ruiten

Getint glas (vooral met een metaalhoudende laag) kan verbindingen of de radio-ontvangst verstoren en een storing veroorzaken aan het automatische verlichtingssysteem vanwege een overmatige verandering van de binnenverlichting van het voertuig. De gebruikte oplossing kan bovendien in elektrische of elektronische apparaten terechtkomen waardoor die verstoord raken en niet meer werken.

Zie ook:

KIA Picanto. ON (aan)
Handgeschakelde transmissie Druk de toets ENGINE START/STOP (motor starten/ stoppen) in als deze in stand ACC staat zonder het koppelingspedaal in te trappen. Automatische transmissie ...

Toyota Aygo. Achterruitenwisser en -sproeier
Draai aan het uiteinde van de schakelaar om de achterruitenwisser en -sproeier in te schakelen. Uit Normale stand ruitenwissers Gelijktijdig inschakelen ruitensproeiers en ruitenwisser ...

Mercedes-Benz A-Klasse. Panoramaschuifdak of rolzonnescherm initialiseren
Het panoramaschuifdak of het rolzonnescherm opnieuw initialiseren als het panoramaschuifdak of het rolzonnescherm slechts stapsgewijs beweegt. De sleutel in het conta ...

Modellen: