KIA Picanto: Stoelen - Veiligheidssystemen van uw auto - KIA Picanto - InstructieboekjeKIA Picanto: Stoelen

Stoelen

Bestuurdersstoel

1. Vooruit en achteruit
2. Rugleuningverstelling
3. Zittinghoogte*
4. Hoofdsteun

Voorpassagiersstoel

5. Vooruit en achteruit
6. Rugleuningverstelling
7. Hoofdsteun

Achterstoelen

8. Hoofdsteun*
9. Rugleuning neerklappen*

WAARSCHUWING Losliggende voorwerpen

Losliggende voorwerpen in de voetenruimte van de bestuurder kunnen de werking van de pedalen nadelig beïnvloeden en mogelijk een ongeval veroorzaken. Plaats niets onder de voorstoelen.

*indien van toepassing

WAARSCHUWING Stoel rechtop zetten

Zorg ervoor dat u, indien u de rugleuning weer rechtop zet, deze vasthoudt en rustig omhoog klapt en let op dat zich geen andere inzittenden in de buurt van de stoel bevinden. Als u de rugleuning niet vasthoudt tijdens het omhoog klappen, kan de rugleuning terugschieten waardoor u letsel kunt oplopen.

 

WAARSCHUWING Verantwoordelijkheid van de bestuurder voor de passagiers

Rijden met de rugleuning van een stoel neergeklapt kan bij een aanrijding leiden tot ernstig of dodelijk letsel.

Als de rugleuning neergeklapt is, kan de persoon op de desbetreffende stoel bij een aanrijding onder de gordel doorglijden, waardoor de onderbuik wordt blootgesteld aan grote krachten. Hierdoor kan ernstig of dodelijk letsel ontstaan. De bestuurder moet de passagier erop wijzen tijdens het rijden de rugleuning altijd rechtop te houden.

 

WAARSCHUWING Gebruik geen zitkussen waardoor de wrijving tussen de stoel en de passagier wordt verminderd. De passagier kan bij een aanrijding of een noodstop onder de gordel doorglijden.

Omdat de veiligheidsgordel niet normaal kan werken, kan ernstig letsel ontstaan.

 

WAARSCHUWING

Bestuurdersstoel

 • Probeer de stoel nooit tijdens het rijden te verstellen. Hierdoor kunt u de controle over het voertuig verliezen waardoor een ongeluk kan gebeuren met ernstig of dodelijk letsel of schade tot gevolg.
 • Zorg ervoor dat de rugleuning altijd in de normale positie kan staan. Als de rugleuning vanwege hinderlijk geplaatste voorwerpen of andere oorzaken niet goed vergrendeld kan worden, kan dit bij een noodstop of aanrijding ernstig of dodelijk letsel tot gevolg hebben.
 • Zet voor het wegrijden de rugleuning altijd rechtop en plaats de heupgordel strak en zo laag mogelijk over de heupen. In deze positie bent u in geval van een aanrijding het beste beschermd.
 • Ga zo ver van het stuurwiel af zitten als mogelijk is zonder dat dit ten koste gaat van het bedieningscomfort om onnodig en wellicht ernstig letsel door de airbag te voorkomen. Geadviseerd wordt een minimale afstand van 250 mm tussen uw bovenlichaam en het stuurwiel.

 

WAARSCHUWING

Rugleuning achterstoel

 • De rugleuning achter moet goed vergrendeld zijn. Als dat niet het geval is, kunnen passagiers en voorwerpen in geval van afremmen of een aanrijding plotseling naar voren schieten, waardoor ernstig of dodelijk letsel kan ontstaan.
 • Bagage en andere lading moet plat in de bagageruimte worden gelegd.

  Als de voorwerpen groot of zwaar zijn of moeten worden gestapeld, moeten ze worden vastgezet.

  Voorwerpen in de bagageruimte mogen nooit hoger worden gestapeld dan de rugleuning. Het niet opvolgen van deze waarschuwingen kan leiden tot ernstig of dodelijk letsel in geval van afremmen of een aanrijding.

 • In de bagageruimte mogen geen passagiers worden vervoerd en tijdens het rijden mogen er geen passagiers op een neergeklapte rugleuning zitten of liggen. Alle passagiers moeten op de juiste wijze op de stoelen zitten en de aanwezige veiligheidsgordels dragen.
 • Controleer na het terugklappen van de rugleuning of deze goed vergrendeld is door te proberen hem naar voren en naar achteren te bewegen.
 • Voorkom de kans op brandwonden en verwijder daarom de vloerbedekking in de bagageruimte niet.

  De emissieregelsystemen onder de vloer veroorzaken hoge temperaturen.

 

WAARSCHUWING Controleer na het afstellen van de stoel altijd of deze goed is vergrendeld, door te proberen deze naar voren of achteren te schuiven zonder de ontgrendelhendel te gebruiken.

Als de bestuurdersstoel abrupt of onverwacht in beweging komt, kunt u de controle over de auto verliezen met een ongeval tot gevolg.

 

WAARSCHUWING
 • Let goed op dat er tijdens het verstellen van de stoel geen handen of voorwerpen in het mechanisme bekneld raken.
 • Leg geen aansteker op de vloer of de stoel. Wanneer u de stoel verstelt, kan er gas uit de aansteker ontsnappen, waardoor brand kan ontstaan.
 • Als er inzittenden op de achterstoelen zitten, wees dan voorzichtig bij het afstellen van de voorstoelen.
 • Wees uiterst voorzichtig bij het oppakken van kleine voorwerpen die onder de stoelen liggen of zich tussen de stoel en de middenconsole bevinden. U kunt hierbij verwondingen oplopen aan de handen door de scherpe randen van het stoelmechanisme.

 

LET OP

Voorzorgen voor stoelbekledingen

 • Wees voorzichtig tijdens het werken aan de stoelbekleding. Er kan kortsluiting ontstaan of een verbinding worden verbroken, hetgeen geluiden, schade aan het ventilatiesysteem en mogelijk brand kan veroorzaken.
 • Wees u bewust van kabels of uitstroomopeningen wanneer u stoelbekleding aanbrengt of de stoel bedekt met kunststof bekleding.

  Er kan kortsluiting ontstaan, hetgeen brand kan veroorzaken.

Eigenschappen van stoelleder

LET OP
 • Kreukels of slijtageplekken die op natuurlijke wijze ontstaan ten gevolge van het gebruik, vallen niet onder de garantie.
 • Riemen met metalen accessoires, ritssluitingen of sleutels in uw achterzak kunnen het stoelmateriaal beschadigen.
 • Zorg ervoor dat de stoel niet nat wordt gemaakt. Dit kan de eigenschappen van echt leder veranderen.
 • Spijkerbroeken of kledingstukken die kunnen bleken, kunnen de buitenkant van het stoelbekledingmateriaal aantasten.
Zie ook:

Fiat 500. Montage van een ISOFIX-kinderzitje
Het voertuig is uitgerust met ISOFIX-bevestigingsbeugels, een nieuwe standaard die het monteren van een kinderzitje snel, eenvoudig en veilig maakt. Met het ISOFIX-systeem kunt u het ISOFIX-kinde ...

Fiat 500. Veiligheid
BESCHERMINGSSYSTEMEN INZITTENDEN Tot de belangrijkste veiligheidsvoorzieningen van de auto behoren de volgende beschermingssystemen: veiligheidsgordels; SBR-systeem (Seat Belt Reminder); ho ...

Toyota Aygo. Procedure voor het verstellen
Handmatige verstelbaar type Kantel de spiegel met behulp van de hendel omhoog, omlaag, naar links of rechts. Elektrisch verstelbaar type 1. Druk op de schakelaar om de buitenspiegel te selec ...

Modellen: