KIA Picanto: Sneeuwkettingen - Sneeuw en 
ijs - Rijden in de winter - Met uw auto rijden - KIA Picanto - InstructieboekjeKIA Picanto: Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen

Omdat de wangen van een radiaalband vrij dun zijn, kunnen ze door sommige typen sneeuwkettingen beschadigd raken.

Daarom wordt aanbevolen om winterbanden te gebruiken in plaats van sneeuwkettingen. Monteer geen sneeuwkettingen op auto's met lichtmetalen velgen, omdat de velgen daardoor beschadigd kunnen raken. Als het onvermijdelijk is om sneeuwkettingen te gebruiken, gebruik dan sneeuwkettingen met een dikte van minder dan 15 mm. Schade aan uw auto die het gevolg is van het gebruik van ongeschikte sneeuwkettingen valt niet onder de fabrieksgarantie van uw auto.

Breng ze alleen aan rond de voorwielen.

LET OP
 • Zorg ervoor dat de sneeuwkettingen geschikt zijn voor de maat en het type band dat op uw auto gemonteerd is. Ongeschikte sneeuwkettingen kunnen schade toebrengen aan de carrosserie en de wielophanging, wat buiten de fabrieksgarantie valt. Bovendien kunnen de bevestigingshaken beschadigd raken bij contact met de auto, waardoor de sneeuwkettingen los kunnen raken. Gebruik uitsluitend sneeuwkettingen van SAE-klasse S.
 • Controleer nadat u ongeveer 0,5 tot 1 km heeft gereden of de kettingen nog goed zitten. Span de kettingen of monteer ze opnieuw als ze los zitten.
 • Zelfs als de juiste ketting gemonteerd is, mag u tijdens het rijden geen volledige draai maken (het stuurwiel helemaal rond naar één kant). (Als u een volledige draai maakt, moet u langzamer rijden dan 10 km/h.)
 • Gebruik geen sneeuwkettingen als uw auto voorzien is van banden met bandenmaat 185/55R15 of 195/45R16; ze kunnen uw auto (wiel, wielophanging en carrosserie) beschadigen.

Aanbrengen van sneeuwkettingen Volg voor het plaatsen van de kettingen de aanwijzingen van de fabrikant en trek de kettingen zo strak mogelijk aan.

Matig uw snelheid als u met sneeuwkettingen rijdt. Als u de kettingen tegen de carrosserie of het chassis hoort slaan, stop dan meteen en trek de kettingen aan. Als ze daarna nog tegen de auto slaan, matig uw snelheid dan totdat dit niet meer gebeurt. Verwijder de kettingen zodra u weer op een schone weg rijdt.

WAARSCHUWING Monteren van sneeuwkettingen

Parkeer de auto op een vlakke ondergrond en uit de buurt van het overige verkeer voor het monteren van de sneeuwkettingen. Zet de alarmknipperlichten aan en plaats indien mogelijk een gevarendriehoek achter de auto. Zet de transmissie in stand P (parkeren), activeer de parkeerrem en zet de motor uit alvorens de sneeuwkettingen te monteren.

WAARSCHUWING Sneeuwkettingen

 • Het rijgedrag van de auto kan door het gebruik van kettingen negatief beïnvloed worden.
 • Rijd niet harder dan 30 km/h of sneller dan de door de fabrikant van de ketting aanbevolen snelheid.

  Houd de laagste snelheid aan.

 • Rijd voorzichtig en vermijd oneffenheden, gaten, scherpe bochten en andere situaties waardoor de auto plotseling zou kunnen uitveren.
 • Vermijd het maken van scherpe bochten en het remmen met geblokkeerde wielen.

 

LET OP
 • Kettingen die een verkeerde maat hebben of niet goed gemonteerd zijn, kunnen de remleidingen, wielophanging, carrosserie, en wielen van uw auto beschadigen.
 • Stop onmiddellijk en span de kettingen aan zodra u ze tegen de auto hoort tikken.
Zie ook:

Mercedes-Benz A-Klasse. Instelling van het sluitsysteem wijzigen
De instelling van het sluitsysteem kan worden gewijzigd. Dan worden bij het ontgrendelen van de auto alleen het bestuurdersportier en de tankdopklep ontgrendeld. Dit kan nuttig zijn ...

KIA Picanto. Buitenspiegels
Stel de spiegels af voordat u gaat rijden. Uw auto is uitgerust met zowel een linker als een rechter buitenspiegel. De spiegels kunnen met de schakelaar elektrisch worden versteld met de schake ...

Mercedes-Benz A-Klasse. Werking
Bij een ongeval analyseert de regeleenheid van het veiligheidssysteem tijdens de eerste fase van het ongeval belangrijke natuurkundige gegevens van de vertraging of versnelling van de a ...

Modellen: