KIA Picanto: Aanbevolen bandenspanning koud - Banden en 
wielen - Onderhoud - KIA Picanto - InstructieboekjeKIA Picanto: Aanbevolen bandenspanning koud

De spanning van de banden (inclusief die van het reservewiel) dient bij koude banden gecontroleerd te worden. "Koude banden" wil zeggen dat er de laatste drie uur niet met de auto is gereden of niet meer dan 1,6 km .

Voor optimale rijeigenschappen, een optimale wegligging en een zo laag mogelijke bandenslijtage dient u de banden op de aanbevolen spanning te houden.

Zie "Banden en velgen" voor de aanbevolen bandenspanning.

Aanbevolen bandenspanning koud

U kunt alle specificaties (afmetingen en spanningen) terugvinden op een label dat op de auto is bevestigd.

WAARSCHUWING Te lage bandenspanning

Een te lage bandenspanning (70 kPa of meer) kan leiden tot ernstige warmteontwikkeling. Hierdoor is het mogelijk dat een band lek raakt, dat het profiel vervormt of dat andere bandafwijkingen optreden, waardoor u de controle over de auto kunt verliezen en ernstig of dodelijk letsel opkunt lopen. Dit risico is veel groter bij hoge buitentemperaturen en bij het gedurende lange tijd rijden met hoge snelheden.

 

LET OP
  • Een te lage bandenspanning resulteert ook in overmatige slijtage, slechte rijeigenschappen en een verhoogd brandstofverbruik. Vervorming van de band is ook mogelijk.

    Houd de banden op de juiste spanning. Als u een band regelmatig moet oppompen, moet u het systeem laten nakijken door een professionele werkplaats. Kia raadt aan om een officiële Kiadealer/ servicepartner te bezoeken.

  • Een te hoge bandenspanning heeft een negatieve invloed op het rijcomfort en zorgt voor een verhoogde slijtage in het midden van het loopvlak. Bovendien bestaat er een grotere kans op beschadiging door oneffenheden in het wegdek.

 

LET OP
  • Wanneer banden warm zijn, zal de bandenspanning normaal gesproken 28 tot 41 kPa hoger zijn dan wanneer ze koud zijn. Laat om de banden op de juiste spanning te brengen geen lucht ontsnappen uit warme banden. Hierdoor zal de bandenspanning te laag worden.
  • Vergeet niet de ventieldopjes terug te plaatsen. Zonder het ventieldopje kan er vuil en vocht in het ventiel komen, waardoor lucht kan ontsnappen. Zorg bij verlies van een ventieldopje zo snel mogelijk voor een nieuw exemplaar.

 

WAARSCHUWING Bandenspanning

Een te hoge of een te lage bandenspanning reduceert de levensduur van de banden, beïnvloedt de rijeigenschappen van de auto in negatieve zin en kan tot onverwachte bandproblemen leiden. Hierdoor bestaat de kans dat u de macht over de auto verliest en letsel oploopt.

 

LET OP Bandenspanning

Let altijd op het volgende:

  • Controleer de bandenspanning bij koude banden. (Nadat er de laatste drie uur niet met de auto is gereden of niet meer dan 1,6 km .)
  • Controleer ook altijd de spanning van het reservewiel.
  • Overschrijd het laadvermogen van de auto niet. Plaats niet te veel bagage op het roof rack als uw auto hiermee is uitgerust.
  • Versleten, oude banden kunnen ongelukken veroorzaken. Vervang een band als het profiel erg versleten is of als de band beschadigd is.
Zie ook:

KIA Picanto. Doorwaden van water
Vermijd het doorwaden van water tenzij u er zeker van bent dat het water niet hoger komt dan de onderzijde van de wielnaven. Rijd altijd langzaam bij het doorwaden van water. Bewaar voldoende r ...

Mercedes-Benz A-Klasse. Aanhangwagenvoorziening reinigen
Milieu-aanwijzing Met olie of vet in aanraking gekomen doeken op milieuvriendelijke wijze afvoeren.  Aanwijzing  De kogelkop niet met een hogedrukreiniger reinigen. Geen ...

Peugeot 108. Claxon / Alarmknipperlichten
Claxon Geluidssignaal om uw medeweggebruikers te waarschuwen voor direct gevaar. Druk op een van de spaken van het stuurwiel. Druk op het middelste gedeelte van het stuurwiel ...

Modellen: