Citroen C1: Veiligheidsgordels - Veiligheid - Citroen C1 - InstructieboekjeCitroen C1: Veiligheidsgordels

Veiligheidsgordels vóór

Veiligheidsgordels vóór

De veiligheidsgordels vóór zijn voorzien van een pyrotechnische gordelspanner en een spankrachtbegrenzer.

Deze systemen zorgen voor extra bescherming van de bestuurder en passagier bij frontale en zijdelingse aanrijdingen.

Bij een krachtige aanrijding zorgen de pyrotechnische gordelspanners ervoor dat de veiligheidsgordels stevig tegen de lichamen van de inzittenden worden getrokken.

De pyrotechnische gordelspanners zijn actief zodra het contact wordt aangezet.

De spankrachtbegrenzer beperkt de kracht waarmee de gordel tegen het lichaam van de inzittenden getrokken wordt en bevordert daarmee de veiligheid.

Veiligheidsgordels achter

Veiligheidsgordels vóór

De zitplaatsen achter zijn voorzien van een driepuntsveiligheidsgordel.

Veiligheidsgordels vóór

Vastmaken

Losmaken

Veiligheidsgordels vóór

Verklikkerlampje(s) veiligheidsgordel(s) losgemaakt/ niet vastgemaakt

  1. Verklikkerlampje veiligheidsgordels voor niet vastgemaakt/losgemaakt, op het instrumentenpaneel.
  2. Verklikkerlampje veiligheidsgordel links achter losgemaakt, op het display verklikkerlampjes veiligheidsgordels en airbag voorpassagier.
  3. Verklikkerlampje veiligheidsgordel rechts achter losgemaakt, op het display verklikkerlampjes veiligheidsgordels en airbag voorpassagier.

Veiligheidsgordels vóór

Als u bagage op de voorpassagiersstoel plaatst, kan het verklikkerlampje gaan branden.

Verklikkerlampje veiligheidsgordel(s) voor Het verklikkerlampje 1 gaat branden op het instrumentenpaneel als de veiligheidsgordel voor niet is vastgemaakt of is losgemaakt.

Vanaf ongeveer 20 km/h en gedurende ongeveer 30 seconden brandt het verklikkerlampje in combinatie met een geluidssignaal.

Hierna verandert, als de veiligheidsgordel nog steeds niet is vastgemaakt, de toon van het geluidssignaal en blijft het nog ongeveer 90 seconden actief.

Verklikkerlampje(s) veiligheidsgordels achter De verklikkerlampjes 2 en/of 3 gaan branden op het display verklikkerlampjes veiligheidsgordels en airbag voorpassagier als één of meerdere passagiers de veiligheidsgordel losmaken.

Vanaf ongeveer 20 km/h en gedurende ongeveer 30 seconden brandt het verklikkerlampje in combinatie met een geluidssignaal.

Hierna verandert, als de veiligheidsgordel nog steeds niet is vastgemaakt, de toon van het geluidssignaal en blijft het nog ongeveer 90 seconden actief.

Adviezen

Alvorens te gaan rijden dient de bestuurder te controleren of alle passagiers hun veiligheidsgordel goed hebben omgedaan en vastgemaakt.

Zorg ervoor dat alle inzittenden tijdens het rijden hun veiligheidsgordel dragen, ook al betreft het een korte rit.

Draai de gespen van de veiligheidsgordels niet om; de gordels zijn dan niet voldoende effectief.

De veiligheidsgordels zijn voorzien van een oprolautomaat die ervoor zorgt dat de lengte van de gordel automatisch wordt aangepast aan de lichaamsbouw van de gebruiker. De gordel wordt automatisch opgerold als deze niet wordt gebruikt.

Controleer zowel voor en na het gebruik van de gordel of deze goed is opgerold.

De heupgordel moet zo laag mogelijk op het bekken worden geplaatst.

De schoudergordel moet langs het holle gedeelte van de schouder worden geplaatst.

De oprolautomaten zijn voorzien van een automatische blokkeerinrichting die in werking treedt bij een aanrijding, een noodstop of het over de kop slaan van de auto. U kunt de blokkeerinrichting deblokkeren door stevig aan de riem te trekken en deze weer los te laten, zodat de riem weer een stukje wordt opgerold.

Voor een effectieve werking van de veiligheidsgordel:

  • dient deze strak om het lichaam te worden gedragen,
  • moet deze in een vloeiende beweging naar voren worden getrokken, zonder dat de gordel gedraaid raakt,
  • mag deze door niet meer dan één persoon worden gedragen,
  • mag deze geen beschadigingen of rafels vertonen,
  • mag er om te voorkomen dat de gordel niet goed werkt, niets aan worden gewijzigd.

Vanwege de wettelijke veiligheidsvoorschriften moeten werkzaamheden en controles aan de veiligheidsgordels worden uitgevoerd door het CITROËN-netwerk of een gekwalificeerde werkplaats, die tevens voor de garantie zorgt en de werkzaamheden volgens de voorschriften uitvoert.

Laat de veiligheidsgordels van uw auto regelmatig controleren door het CITROËNnetwerk of een gekwalificeerde werkplaats, vooral als de gordels beschadigingen vertonen.

Reinig de veiligheidsgordels met zeepsop of een reinigingsmiddel voor textiel, verkrijgbaar bij het CITROËN-netwerk.

Controleer na het neerklappen of verstellen van een stoel of de achterbank of de gordel zich op de juiste plaats bevindt en goed is opgerold.

Voorschriften voor kinderen Maak voor kinderen tot 12 jaar of kleiner dan 1,50 m gebruik van een geschikt kinderzitje.

De veiligheidsgordel mag door niet meer dan één persoon gedragen worden.

Laat nooit een kind op schoot zitten tijdens het rijden.

Raadpleeg de desbetreffende rubriek voor meer informatie over kinderzitjes.

Bij aanrijdingen De gordelspanners kunnen, afhankelijk van de aard en de kracht van de aanrijding, vóór en onafhankelijk van de airbags afgaan.

Het activeren van de gordelspanners gaat gepaard met wat onschadelijke rook en een knal, als gevolg van de activering van de pyrotechnische lading die in het systeem is geïntegreerd.

In alle gevallen gaat het verklikkerlampje van de airbag branden.

Laat het systeem na een aanrijding controleren en eventueel vervangen door het CITROËN-netwerk of een gekwalificeerde werkplaats.

Zie ook:

KIA Picanto. Hoofdsteun
De stoelen van de bestuurder en voorpassagier zijn voor extra veiligheid en comfort voorzien van een hoofdsteun. De hoofdsteun is niet alleen comfortabel, maar beschermt tevens hoofd en nek v ...

Ford Ka+. Auto-opslag
Als u van plan bent uw auto minstens 30 dagen niet te gebruiken, dient u de volgende onderhoudsadviezen op te volgen om ervoor te zorgen dat uw auto in goede bedrijfsconditie blijft. We bou ...

KIA Picanto. Specificaties & Consumenteninformatie
Motor Afmetingen Wattage lamp * indien van toepassing * indien van toepassing Banden en wielen Europa *1 Belastingsindex (Load Index) *2 Snelheidsindex (Speed Symbol) Buiten E ...

Modellen: